Много българи празнуват в този момент.София отбелязва 24 май - Деня на

...
Много българи празнуват в този момент.София отбелязва 24 май - Деня на
Коментари Харесай

Стотици българи се преклониха пред делото на Кирил и Методий

Много българи честват в този миг.

София отбелязва 24 май - Деня на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Стотици жители сервираха венци и цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий. 

24 май още веднъж ни събира пред светлия лик на светите братя, въодушевени от образеца и чистата любов, водени от нашата неподправена горделивост на народ с корени и бъдеще. Нашата култура и религия съградиха България като страна на духа, запазиха народа ни и го преведе през най-тежките тествания. Само, който не познава какъв брой коства разрухата на незнанието, може да се опасява от цената на образованието. Това съобщи в словото си президентът Румен Радев. 

Днес се прекланяме пред святото дело на светите братя, пред всички български просветители и освен през днешния ден, всеки ден би трябвало да си даваме сметка, че достолепието на едно общество, неговият разцвет, витален стандарт, престиж са в директна връзка с отношението ни към знанието. Нашите предшественици, с помощта на първите книги, съградиха съвременна страна. Днес, когато страните по света се изпреварват да влагат в просвета и обучение, ние не можем да си позволим неблагоразумието да загубим капацитета на нашите учени, откриватели, добави още президентът, написа novini.bg. 

Наскоро бяхме сложени в обстановка по време на празник вратите на университетите да бъдат затворени. Вярвам, че ще търсим решения. Нека освен през днешния ден, а всеки ден да помним, че достолепието на едно общество, неговият витален стандарт и разцвет са в директна връзка с отношението към знанието, уточни президентът. Поклон пред просветителите на българския народ. Честит празник, добави още президентът Радев. 

Честит празник на всички. Деца, обичайте книгите, четете, в никакъв случай не спирайте да търсите книгите, това съобщи кметът на София Васил Терзиев. 

" Делото на Кирил и Методий ни припомня за силата на словото и знанието, които ни сплотяват и ни вършат по-силни.24 май е един от най-светлите и вдъхновяващи празници в нашия календар, ден, в който се гордеем с нашата просвета и нематериалност. Днес се събираме, с цел да отпразнуваме един от най-светлите празници в нашия календар. Този ден е отдаден на великото дело на братята Кирил и Методий, които ни подариха с нашата писменост и книжовност. Денят, в който отдаваме респект на нашите учители, които ни водят по пътя на труд и безрезервност. Днес е денят, в който се гордеем с нашата просвета и нематериалност. Нека не забравяме културата в нашето всекидневие, тя е мостът, който ни връща към предишното. Днес, когато светът се трансформира толкоз бързо, би трябвало да помним нашите корени ", добави Терзиев. 

На тържествената гала, която се провежда пред Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий ",  участват президентът Румен Радев, служебният министър председател Димитър Глачев, служебният министър на образованието Галин Цоков, кметът на София Васил Терзиев, депутати и представители на университетските среди. 

Учениците от 1 " А "  клас на 73. СУ " Владислав Граматик "  Елеонора Богданова и Мартин Костов рецитираха стихотворението " Аз съм българче "  от Иван Вазов. Специални посетители са Димитър Бербатов и шейсет от надарените деца от фондацията му, носители на голям брой награди в региона на науката, изкуствата и спорта.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР